Ulosottolaitos aloitti valmistelut maksuhäiriötietojen luovuttamisesta

Julkaistu 2.4.2012  Päivitetty 29.8.2012

Pitkäkestoisesta ulosotosta aiheutuvien maksuhäiriötietojen luovuttamista on alettu välittömästi valmistella ulosottolaitoksessa, kun luottotietolain ja ulosottokaaren muutokset astuivat voimaan 1.4.2012.

Käytännössä suuren tietomäärän luovuttaminen vaatii ulosottovirastoissa vielä toimenpiteitä. Lopulliset tiedot pitkäkestoisessa ulosotossa olevista velallisista voidaan luovuttaa luottotietoyhtiöille vasta huhtikuun loppupuolella.

Ulosottovelalliset ehtivät siten vielä varmistamaan tilanteensa oman alueensa ulosottoviraston vastaavalta ulosottomieheltä. He saavat 10. huhtikuuta esitiedon ulosoton tietojärjestelmästä niistä velallisista, joista luottotietoyhtiölle on lähdössä merkintä.

Maksamalla velkansa riittävän ajoissa velallisella on mahdollisuus vielä välttyä maksuhäiriömerkinnältä.

Jatkossa ulosotosta menee tieto luottotietoyhtiöille, kun velallisen palkan, eläkkeen tai muun toistuvaistulon ulosmittaus tai sen sijaan tehty maksusuunnitelma on ollut voimassa viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana yhteensä vähintään 18 kuukauden ajan.

Vain harva yritys saamassa maksuhäiriömerkinnän

Tämänhetkisen tiedon mukaan tietojen luovuttaminen koskisi vain noin 50 yritystä, joilla on y-tunnus. Tietojen luovuttaminen yritysvelallisista edellyttää pitkään voimassa ollutta elinkeinotulon ulosmittausta tai sen sijaan tehtyä maksusuunnitelmaa.

Esimerkiksi verottajan kanssa tehty maksusopimus ja sen mukaan maksaminen ulosottoon ei aiheuta maksuhäiriömerkintää.

Lisätietoja ja neuvontaa asiassa saa oman alueen ulosottovirastosta vastaavalta ulosottomieheltä.

Ulosottovirastojen yhteystiedot

Valtakunnanvoudinviraston ja oikeusministeriön tiedote 23.3.2012

Lisätietoa asiakokonaisuuteen liittyvästä lainsäädännöstä:

Ylitarkastaja Kimmo Vikman, Valtakunnanvoudinvirasto

Sivun alkuun |