Ulosottotoimessa vilkkaampaa kuin vuotta aiemmin

Julkaistu 5.3.2010  Päivitetty 29.8.2012

Nuorten velallisten määrä lievässä kasvussa

Ulosottoasiat lisääntyivät vuonna 2009 lähes kymmenen prosenttia edellisvuodesta. Viime vuonna ulosottovirastoissa käsiteltiin noin 2,6 miljoonaa uutta ulosottoasiaa. Valtakunnanvouti Juhani Toukola arvioi, että toistaiseksi talouden vaikea tilanne on heijastunut ulosottotoimeen maltillisesti. Ulosottovelallisia oli vuodenvaihteessa noin 243.000, joista yrityksiä oli noin 22.000. Pahimpana lamavuonna 1994 velallisia oli kaikkiaan 512.000.

Ulosottotoimi peri viime vuonna 730 miljoonaa euroa, johon sisältyi valtiolle tilitettäviä ulosottomaksuja 52 miljoonaa euroa. Ulosottomaksuilla katetaan yli puolet ulosottolaitoksen menoista.

Alaikäisten velallisten osuus pysyi edelleen alhaisena. Valtakunnanvoudinvirasto ja oikeusministeriö seuraavat erityisesti nuorten ulosottovelallisten osuutta. Alaikäisten velat ovat useimmiten mopojen maksamattomia vakuutuksia, joukkoliikenteen tarkastusmaksuja ja sakkoja.

- Nuorten suhteellinen osuus kaikista velallisista on kuitenkin lievästi noussut, mikä on huolestuttava kehityssuunta, Juhani Toukola sanoo.

Alle 30-vuotiaiden osuus kaikista ulosottovelallisista oli vuoden 2009 lopussa noin 22 prosenttia. Heidän osuutensa kaikista veloista oli kuitenkin vain vajaat kuusi prosenttia. Velat ovat pienempiä kuin vanhemmalla väestöllä, mutta pikavipit ja perimistoimistojen perimiskulut ovat lisääntyneet.

Asuntojen ja kiinteistöjen ulosottomyynti lisääntyi vuoden 2009 aikana. Kaikkiaan kiinteistöjä ja asunto-osakkeita myytiin lähes tuhat. Myyntilukuja kasvattivat taloudellisen tilanteen lisäksi vanhan varaston purku ja ulosoton entistä paremmat keinot valita rahaksi muuttotapa. Ulosoton myytäväksi on nyt tullut kohteita, jotka aiemmin olisivat päätyneet pantinhaltijan myytäväksi.

Luotto- ja kulutusyhteiskunnassa velkaongelmia on syytä ennaltaehkäistä ja syntyneisiin ongelmiin puuttua nopeasti. Ohessa käytännön vinkkejä Valtakunnanvoudinvirastolta:

  1. Laske, miten suuren luoton voit maksaa takaisin ilman kohtuutonta rasitusta. Ota myös huomioon, että taloutesi saattaa heikentyä työttömyyden tai muun syyn takia.
  2. Tee taloussuunnitelma. Tulojen on riitettävä menoihin.
  3. Pidä taloudessasi riittävää puskuria yllättävien menojen varalta.
  4. Jos maksuvaikeuksia ilmaantuu, ota heti yhteyttä velkojiin ja neuvottele maksuajasta tai muista järjestelyistä.
  5. Muista, että velkojen joutuminen perimistoimiston hoidettaviksi tai oikeudelliseen perintään kasvattavat kulujasi tuntuvasti. Tämä voi johtaa myös maksuhäiriömerkintään, mikä vaikeuttaa luotonsaantia ja hankintoja.
  6. Hae ongelmatilanteissa talous- tai velkaneuvojan apua.

Lisätietoja:

Valtakunnanvouti Juhani Toukola 050-5850511

Talouspäällikkö Maire Kulpakko, tilastotiedot, 010 36 65183, 050-3391630

Ulosoton tilastoja (pdf, 0.01 Mt)